22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

ZONGULDAK’TA LEZZET VAR

Zonguldak bölgesinin saklı kalmış yöresel ürün ve yemeklerini gün yüzüne çıkarmak ve bölgede gastronomi kültürünü geliştirmek amacıyla 9 aydır sürdürülen Zonguldak Lezzet Atölyesi projesinin final toplantısı gerçekleştirildi

Zonguldak’ta Lezzet Var

24 Mart 2015 / 14:51

TURİZMİN SESİ

Zonguldak Valiliği’nin koordinasyonunda, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı işbirliği ile yürütülen proje süresince, Türkiye’nin usta şefleri, gurme yazarları ve akademisyenleri Zonguldak’ta pazar araştırması ve ürün analizleri yaptı. Ayrıca bölgenin yerel ürünleri kullanılarak geliştirilen yeni tariflerin Zonguldak mutfağına kazandırılması konusunda aşçılara eğitim verildi.
Zonguldak Lezzet Atölyesi projesinin hedefinde, geçmişten bu yana kömür ve demir-çelik endüstrisiyle anılan Zonguldak’ın yerel ürün ve lezzetlerini ardına alarak doğa ve deniz turizmindeki potansiyelini harekete geçirmek bulunuyor.
 
Yörenin kaybolmaya yüz tutan yemek kültürüne ulusal ve küresel çapta değer kazandırmayı amaçlayan Zonguldak Lezzet Atölyesi projesinin final toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya projenin öncüsü Zonguldak Valisi Ali Kaban, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı İzleme Birim Başkanı Hakkı Yavuz Toplu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekai Kasap ile birlikte, şehrin protokolünden temsilciler, eğitimlere katılan aşçılar, öğrenciler, öğretim görevlileri ve projeye katkıda bulunan işletmelerin temsilcileri katıldı. 
Zonguldak Valisi Ali Kaban “Zonguldak’ı ülke turizmine kazandırabilmek adına yemek kültüründen işe başladık”
 
Toplantıda konuşan Zonguldak Valisi Ali Kaban “Turizm artık bir ülkenin sadece tarihi mekanlarına yapılan ziyaret olarak algılanmıyor. Turistler yeni yerler keşfederken, yeni kültürleri ve lezzetleri de deneyimlemek istiyor. Bu aşamada biz de Zonguldak Lezzet Atölyesi projemizle bu ihtiyaca cevap vermeyi hedefledik. Zonguldak’ı ülke turizmine kazandırabilmek adına yemek kültüründen işe başlayarak her ortamda tanıtmaya çalıştık.” dedi.
 
Proje tanıtım filminin ve web sitesinin tanıtılması sonrasında eğitim programlarına katılan bölge aşçılarına ve BEÜ Devrek Aşçılık Meslek Yüksekokulu öğrencilerine katılım belgeleri takdim edildi.
Pazar araştırmalarıyla saklı kalmış lezzetler keşfedildi9 ay önce başlayan projenin ilk ayağında ünlü otellerin usta şefleri, restoran işletmecileri, gastronomi uzmanları, ünlü gurmeleri ve yemek yazarları Zonguldak ve ilçelerinde ürün araştırması yaptı. Bölge insanının yöresel ürün ve yemeklerle ilgili düşüncelerinin ve tercihlerinin öğrenilmesi, markalaşmaya uygun yiyecekler konusunda genel yaklaşımın belirlenmesi, gastronomi kültürünün ve bilincinin hangi düzeyde olduğunun araştırılması amacıyla gerçekleştirilen ziyaretlerde bölgede saklı kalmış lezzetler gün yüzüne çıkarıldı.
 
İzmir Travel Turkey Fuarı’nda Zonguldak Lezzet Atölyesi
Projenin ikinci ayağında ise Zonguldak’ın yöresel lezzetleri Travel Turkey İzmir Turizm Fuarı’nda görücüye çıkarıldı. Fuarın yerli ve yabancı ziyaretçileri, dört gün boyunca yöresel lezzetleri tatma imkânı buldu. Zonguldak mutfağında öne çıkan kızılcık (kiren) tarhanası, cevizli kömeç, soğan dolması, mısır ekmeği ve kiren ekşisi şerbeti ziyaretçilerin büyük beğenisini topladı.
 
Dünyaca ünlü Şef Rafet İnce’den yeni Zonguldak lezzetleri
Türkiye’nin sayılı lezzet ustalarından şef Rafet İnce, projenin üçüncü ayağında, yörenin aşçılarına, Devrek Meslek Yüksekokulu öğrencilerine ve Devrek Kadın Kooperatifi üyelerine yönelik düzenlenen eğitim programında lezzete dair çok önemli bilgiler, püf noktaları paylaştı.  Ünlü Şef, bölgede yetişen kestane, kızılcık, zılbıt gibi ürünlerle ve Çaycuma manda yoğurdu ve peyniri ile inovatif tarifler geliştirilerek, Zonguldak mutfağına ulusal ölçekte beğeni kazandıracak yeni yemeklerin yapımını gösterildi.  
 
Damla Sakızlı Karalahana Çorbası ve Türk Kahveli Kestaneli Sufle büyük ilgi gördü
Şef İnce’nin özellikle Damla Sakızlı Karalahana Çorbası, Köylü Salatası ve Kızılcık Tarhanalı Beğendi tarifleri dikkati çekti.  Eğitimin 2.gününde ise Ihlamurlu Kızılcık Tarhana Çorbası, Sakızlı Fener Kavurma ve Türk Kahveli Kestaneli Sufle yapımı gösterildi. 
 
Nihai hedef; Zonguldak’ı Türkiye’nin yeni lezzet durağı haline getirmek  
Maden ve sanayi şehri olarak bilinen Zonguldak’ın gastronomi ve turizm alanlarında da yer edinmesini sağlamak nihai hedef. Bu hedefle oluşturulan “Zonguldak Lezzet Atölyesi”  ‘yerel ürün, yerel lezzet ve yerel mekan' üçlemesiyle planlandı ve bu kapsamda Zonguldak yemeğinin ve kültürünün saklı kalmış lezzetleri usta şefler tarafından gerçekleştirilen çalışmalarla keşfedildi. 
 
Zonguldak’a özgü tarifler burada!
Zonguldak’a özgü mönülerin  bulunduğu www.zonguldakmutfagi.org sitesi ziyaretçilere açıldı. Zonguldak mutfağı özel yemekleri ve benzersiz tarifleriyle artık bir tık ötenizde olacak. 
 
Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.