28 Mart 2024
  • İzmir14°C
  • İstanbul14°C
  • Antalya11°C
  • Ankara11°C

BULGARİSTAN’I ŞİMDİ KEŞFEDİN

BORA ÖZGEN

06 Ağustos 2021 Cuma 21:37

Sağlık - Kültür - Spor Dolu Bir Bulgaristan Turu İle Bulgaristan’ı Şimdi Keşfedin...
Corona virüs salgını gezilerime engel olduktan sonra, Temmuz ayında zincirlerimi kırarak  bir yurtdışı gezisi olmakla beraber ülke genelinde 16 Şehir,  91 ilçe gezmişim. İki yıl gezilerden mahrum kaldıktan sonra Bulgaristan Turizm Bakanlığı daveti ile Sofya’ya gittim.  Bulgaristan’ın başkenti Sofya, bana beklediğimden çok daha güzel bir hafta yaşattı. Komşu Bulgaristan’ın bendeki imajı yüzünden Sofya’ya giderken beklentim oldukça düşüktü. Haraç kesen mafya, aklıma bin bir türlü zorluğu çıkaran Bulgarlar geliyordu.  

Gidip bir görelim diyerek yollara düştüm. Bulgaristan’da 1980’li yılların komünist rejimin etkisini düşünürken halkın özgürce yaşam sürmesi dikkatimi çekti. 

Bize sadece birkaç saat uzaklıktaki bu muhteşem topraklarda Bulgaristan gezisi yapmak farklı ama bir o kadar da keyifli bir deneyim oldu.  Sofya merkezde konakladığım Hyatt Regency Sofia otel konaklamanın keyfini yol yorgunluğumu aldıktan sonra ertesi gün gezilerime dinamik bir şekilde başladım. Bu arada Borovest’te kaldığım Rila Hotel Borovets  tam pistin önünde konumlanmış, gerçi benim yaz ayında görmeme rağmen doğası muhteşemdi. Bansko’da Otel Kempinski Hotel Grand Arena Bansko ise, konaklamada zirve yapan oteller içinde yer alıyor. Konaklama yaptığınız odanın önünden teleferik geçiyor.

Dağın eteğinde temiz havasıyla ve tarihiyle lezzetlerini de keşfedebilirsiniz. Velingrad’da ise, Hotel Arte SPA & Park, Velingrad tam bir sağlık oteliydi. Bölgedeki otellerin tamamı sağlık oteli olmakla beraber açık ve kapalı havuz ile hizmet verirken masaj konusunda da çok iddialılar.

Bulgaristan’ın el değmemiş bakir doğası, Roma’dan Osmanlı’ya kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmış şehirleri, masmavi denizi ve kilometrelerce uzunluktaki plajları, kesintisiz kayak pistleri ve tarihi bir yolculuk ile Bulgaristan’ı şimdi keşfedin diyorum.

Bulgaristan; yabancı turistlerin akın ettiği önemli destinasyonların olduğu bir bölge haline geliyor. Yaz aylarında farklı kültürel geziler yapılırken, Kış aylarında ise, ünlü iki kayak merkezi ile turistlerin gözdesi oluyor. Eğer ki SPA seviyorsanız kaynağından çıkan suyla Velingrad’a da gidin diyorum. Bulgaristan’da şehirlerin birbirine uzaklığı  2 saat sürüyor ve kolayca ulaşabiliyorsunuz. Bulgaristan’ın Başkenti Sofya ilk önce görülmesi gereken şehri olarak ön plana çıkıyor. Yürüyerek Sofya’da kültür turu yapabilirsiniz. Bulgaristan’ın başkenti Sofya, Vitosha Dağı’nın eteklerinde konumlanıp, her tarafı dağlarla çevrili geniş Sofya Vadisi’nde bulunmaktadır.

Sofya, köklü tarihi ve sahip olduğu tarihi mirası korumaya özen gösteren şehirlerden biri olmuş. Sofya, Bulgaristan ekonomisinin kalbi ve finans merkezidir. Bulgarca konuşulan Kent, Tarih ve Kültür, Lezzetler, Mekânlar ve Zarafeti ve  İhtişamı içerisinde barındırıyor. Tarihine ve geleneklerine oldukça düşkün olan Bulgar halkı, gezi noktalarının özenle korunmasına dikkat ettiği gibi geleneklerini de gelen ziyaretçilere en iyi şekilde tanıtmayı amaçlıyor. 

Bulgaristan gezilecek yerler planı çıkartırken, öncelikle Sofya diyorum. Sofya’nın merkezinde yer alan Banyabaşı Camii, Merkez Kapalı Pazarı, Başkanlık Binası, Parlamento Binası, Ivan Vazov Ulusal Tiyatrosu gibi simge olmuş mekanları ziyaret edebilirsiniz. Sofya, şehir merkezini çevreleyen büyük parklarıyla da dikkat çekiyor. Sokakları ıhlamur kokan şehir desem yeridir. Gençler o parklarda o kadar özgürler ki görmelisiniz. Sofya’da gezilecek yerlerin tamamına yürüyerek ulaşabilirsiniz. Yaya kaldırımına geldiğinizde bir adım atmanız yeterli araçların hepsi size yol veriyor, bekliyor, siz geçtikten sonra da devam ediyor.

Vitoşha Caddesi Sofya’nın İstiklal Caddesi diye düşünebilirsiniz, Cafeler, Barlar, Hediyelik Eşyacılar, Mağazalar ve daha pek çok seçenek var.  Caddenin Vitoşha Dağı’na bakan bitiminde büyük bir bahçe sizi bekliyor, bahçenin sonunda ise Ulusal Kültür Sarayı (National Palace of Culture) bulunuyor. Yeraltı çarşısından çıktığınızda  Serdika Antik Kenti’ne bakıp hemen karşınızda ise Banyabaşı Camii  geliyor. Banyabaşı Camii şehrin tam merkezinde yer alıyor. Mimar Sinan’ın eserlerinden biri olma özelliği taşıyan cami merkezi konumu ile dikkat çekiyor. Sofya’ya ulaşımda ilk tercih sınırları içerisinde yer alan Sofya Havalimanı oluyor.

Sofya ile Filibe(Plovdiv) ilk gidilmesi görülmesi gereken yer…
Plovdiv (Filibe) ise gerçekten mükemmel. Eski Osmanlı şehri olan ve o zamanki adı Filibe olan şehir aynı zamanda eski başkent. Dünyanın en eski şehir yerleşimlerinden biri imiş Plovdiv. Makedon, Roma, Bizans, Osmanlı İmparatorluklarının şehir üzerinde etkisi olmuş. Bulgaristan’ın en güzel ve eski şehri olan Plovdiv gezilecek yerler konusunda pek çok seçenek sunuyor.

Plovdiv’de gezilecek yerlerin neredeyse tamamı yürüme mesafesinde bu nedenle gezmesi oldukça kolay bir şehir. Biz gezmeye Rehber Ivan’ın tecrübesiyle Ana Meydan’dan başladık. Meydanın kuzeyinde bulunan Odeon’da antik kalıntılar görebilirsiniz.

Knyaz Aleksandar Caddesi, İstiklal Caddesi gibi trafiğe kapalı uzunca bir alışveriş caddesi ne isterseniz var. Yol üstü kafeler ise bir başka harika. Merkez Meydan’dan başlayıp, Roma Stadyumu’na kadar devam ediyor. Hem bu cadde hem de bu caddeyi kesen ara sokaklarındaki eski evler restore edilmiş. Ara sokaklarda pek çok restoran ve kafe bulmanız, lezzetlerini tatmanız için ise oldukça fazla seçenek var.

Biraz daha ilerleyip yukarılara doğru çıkınca Antik Tiyatro’ya varıyorsunuz.   Eski şehrin en önemli simgesi ise Antik Tiyatro olmuş. Roma İmparatorluğu döneminde inşa edilmiş olan tiyatro şu an halen aktif olarak kullanılıyor. 3500 kişilik kapasitesi ile yaz aylarında konserlere ev sahipliği yapıyor. Burası da hem gece hem de gündüz görmenizi önereceğim yerlerden biri. Yukarıdan baktığınızda Plovdiv (Filibe) ayaklarınızın altında ve altından bir tünel ile yol geçiyor.

Birçok ülkeden direk ve aktarmalı uçuşların yer aldığı havalimanı, merkezden sadece 8 kilometre uzaklıkta olduğu için yaklaşık 15 dakikalık bir süre içerisinde şehrin merkezine ulaşabiliyorsunuz. İstanbul ile Sofya arasında saat farkı bulunmamaktadır. Ne yapmadın derseniz Bulgaristan’da köyler arasında  dünyanın en dar raylı yolcu taşıyan trenle yolculuk yapmadan döndüm, o da bir başka sefere diyelim artık. Sofya ile Filibe başta olmak üzere dolu dolu Sağlık - Kültür - Spor dolu bir Bulgaristan turunu hakediyorsunuz…

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.