GÖNEN AVRAT PAZARI
DURSUN ÖZDEN
14 Mart 2019 Perşembe 10:09
Gönen Avrat Pazarı. 2 bin yıllık tarihi geçmişi olan ve her Salı günü kurulan bu pazarın, satıcısı ve alıcısı da avratlar. Avrat deyip geçmeyin, onlar evlerinde yaptıkları iğne oyası dantelleri ve köylerinde ürettikleri doğal organik ürünleri satan emekçi kadınlarımız… Gönenli emekçi kadına, zahmetli ev işlerinin yanı sıra; el emeği, göz nuru ile yaptıkları iğne oyası dantelleri, her salı kurulan Avrat Pazarı'nda satışa koşmaktalar. Gönenli genç kızlar gelinlik çeyiz sandıklarını da kendi yaptıkları el işleri ile doldurmaktalar. Gönen için önemli bir eko-turizm pazarı olan bu mekan, terli ve yabancı turizmlerin de önemli uğrak yeridir. Termal Turizm potansiyeli ile ülkemiz Sağlık Turizmine önemli katkısı olan Gönen, şimdilerde ise, Avrat Pazarı ile sesini daha çok duyurmaktadır...
Gönen Kaymakamı Faruk Bekarlar öncülüğünde, Gönen’de güven içinde gönenmenin tam zamanı… Balıkesir’in varsıl ilçesi Gönen’de; ünlü öykü yazarımız ve Türk dilinin ulusalcı aydını Ömer Seyfettin sofrasında, alternatif termal turizminin yüz akı iğne oyası işleyen güzellerin elinden bir tas Gönen ayranı içmenin dayanılmaz hafifliğini yaşıyorum, yeniden… Balıkesir / Gönen’de alternatif turizm potansiyeli… Ömer Seyfettin, İğne oyası, Filografi, Alacaoluk Kalesi ve tarihi çeşmeler, Eski Gönen Kaymakamı Faruk Bekarlar’ın ilgi alanı içinde…
BİR ELİMDE GÖNEN, BİR ELİMDE KAŞAĞI KİTABI...
GÖNENLİLER DAHA FARKINA VARMASALAR DA; GÖNEN’İ GÖNENDİREN VE DÜNYA KÜLTÜR TURİZM MİRASI OLARAK İLÇENİN TANITIMINA KATKI SAĞLAYACAK ÜNLÜ YAZAR ÖMER SEYFETTİN; SEVGİSİNİ SEBİL EYLEDİ, SU GİBİ AZİZ OLMAK ÜZERE, GAZİ MUSTAFA KEMAL’İ ADRES GÖSTERDİ. DİL BAYRAĞIMIZ TÜRKÇENİN ÖNEMİNİ ANIMSATTI. HALKÇI VE ULUSALCI EDEBİYAT ESERİ YAZMANIN ŞART OLDUĞUNU VURGULADI… YENİDEN…. ÖTE YANDAN, ÜSTAD ÖMER SEYFETTİN; ÇEVRESİ KİRLİLİKLERLE VE UYUZ KÖPEKLERLE DOLU OLAN GÖNEN IRMAĞINA BAKTI VE BİZE KIZDI, BİR SİTEM YAKTI: “BENİ KENDİ ZAMANIMA GÖTÜRÜN” DEDİ. BEN DE ONU, ÖLÜM TARİHİ OLAN 6 MART 1920’YE UĞURLADIM. ULUSAL ONURUMUZUN ZAFERLE TAÇLANDIĞI GÜNLERE… ÜSTADIN RUHU 6 MART 2017 GÜNÜ GÖNEN”DEN AYRILIRKEN SON SÖZÜ ŞU OLDU: “KERAMET VARSIL / AKİL” OLMAKTA DEĞİL, ÇÖZÜM “AKSAKAL BİLGE DERVİŞ” OLMAKTIR. GÖNEN ÇAYINI KİRLETMEYİN, SUYUN KIYMETİNİ BİLİN, SU GİBİ AZİZ OLUN” DEDİ… OYSA BEN; SUBAY, KUVAYI MİLLİYECİ ÖĞRETMEN; ŞAİR, ROMANCI, ÖYKÜCÜ VE DENEME YAZARI GÖNENLİ ÖMER SEYFETTİN’İN; “YALNIZ EFE”, “HAREM”, “YÜKSEK ÖKÇELER” VE “KAŞAĞI” ADLI ESERLERİNİ OKUYORUM, YENİDEN…
VE “EDEBİYATIMIZDA İZ BIRAKANLAR” BAŞLIKLI PROJE KAPSAMINDA, ÖMER SEYFETTİN BELGESELİ ÇEKMEK İÇİN KENDİLERİYLE GÖRÜŞTÜĞÜM BELEDİYE YETKİLİLERİ, BÖYLESİ PROFESYONEL BİR ÇALIŞMANIN GEREKSİZLİĞİNİ AÇIKLADILAR. ÖĞRENCİLERLE BU İŞİ ÇÖZECEKLERİNİ BEYAN ETTİLER… ÇOK ÜZÜCÜ BİR DURUM BU…
AH, ÖMER SEYFETTİN AH!…
SENİN DOĞDUĞUN BEREKETLİ TOPRAKLARA SAHİP ÇIKANLAR VAR ELBETTE…
MEMLEKETİ GÖNEN'E GELDİĞİ ZAMAN, HER SALI GÜNÜ GÖNEN AVRAT PAZARINI GEZEN VE BİRBİRİNDEN GÜZEL ÖYKÜLERİNE ESİN KAYNAĞI GÜZELLİKLERLE BESLENEN; GÖNENLİ ÜNLÜ YAZARIMIZ ÖMER SEYFETTİN'den bir şiirle sizleri selamlıyorum.
“Doğduğum Yer
Buralardan çok uzakta bir köydü!
Beyaz, billur bir derecik içinden,
Hıçkırırdı, sevinerek geçerken.
Kenarında vardı birçok söğüdü…
Ben işte bu söğütlerin susmayan
Gölgesinde büyümüştüm. Evimiz
Tenha idi; ne yabancı, ne bir iz…
Bahçemizdi yakındaki o orman.
Bir ses, “sevin! ” derdi gülen rüzgarda,
Sevinçlere yoktu orda nihayet.
Sanılırdı bu ses gümüş dallarda
Görünmeyen bülbüllerin öğüdü!
Doğduğum yer, doğduğum yer… O cennet
Buralardan çok uzakta bir köydü! ..”
Ömer Seyfettin
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.