GÜLBAHAR’IN ZİNDANI, BABASININ SARAYI: İSHAKPAŞA SARAYI
AYŞULA ÖZGEN İLGAR
29 Kasım 2018 Perşembe 18:01
İshakpaşa Sarayı; Ağrı ili, Doğubeyazıt ilçesinde bulunmaktadır. Doğubeyazıt İlçesi'nin 5 km doğusunda, bir dağın yamacındaki tepe üzerine kurulan saray, Osmanlı İmparatorluğu'nun Lale Devri’ndeki son büyük anıt yapısıdır. İshak Paşa Sarayı, saraydan öte bir külliyedir. İstanbul Topkapı Sarayı’ndan sonra son devirde yapılmış sarayların en ünlüsüdür.
Bir kültür gezimde rehberimin anlatımıyla öğrendiğim hikayeyi sizlerle paylaşmak istedim.
Rivayetlere göre Kralın kızı Gülbahar Çoban Mehmet’e aşık olur. Kral kızının bir çobanla evlenmesine karşı gelir ve bu durumu krallığına yediremez. Halk arasında dilden dile konuşulmaya başlanır. İshakpaşa etrafta yayılan konuşmalardan rahatsızlık duyar ve bir çözüm aramaya koyulur.
İshakpaşa, Çoban Mehmet’e Ağrı Dağı’nı gösterir, “Sen Ağrı Dağı’nın en yüksek tepesine çık ve orada ateş yak, o zaman kızımı sana veririm” der ve yapamayacağını düşünür. Çoban Mehmet Ağrı Dağı’na çıkar ve ateşi yakar. Bunu gören İshakpaşa tedirgin olur, kara kara düşünmeye başlar ve beklemeye koyulur. Artık istemese de kızını vermesi gerekecektir. İshakpaşa bekler, aradan 2 gün geçer ancak Çoban Mehmet gelmez. Sonra öğrenirler ki Çoban Mehmet ateşi yaktıktan sonra ölmüş.
Bunu öğrenen Gülbahar kahrolur ve babasına “Baba bana bir zindan yap, Ağrı Dağı’nı görmesin” der.
Babası da İshakpaşa Sarayı’nı yaptırır. İshakpaşa Sarayı hiç bir cephesinden Ağrı Dağı’nı görmez. Böylelikle Gülbahar’ın zindanı babasının Sarayı olur.
İshakpaşa Sarayı, Ağrı Doğubeyazıt’ta yapılan en büyük ve en önemli mimari eserdir. İshak Paşa Sarayı, geleneksel Türk mimari karakterinde ve Selçuklu mimarisi biçiminde bir yapıdır. Bu yapılar topluluğunda Osmanlı ve Selçuklu mimarisinin öğeleri yanında, Avrupa sanatının Barok üslubunun etkileri de görülmektedir.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi