18 Ekim 2024
  • İzmir21°C
  • İstanbul19°C
  • Antalya25°C
  • Ankara18°C

KELOĞLAN MAĞARASI’NI GÖRDÜNÜZ MÜ?

AYŞULA ÖZGEN İLGAR

17 Temmuz 2019 Çarşamba 14:54

Keloğlan mağarası Denizli ilinin mutlaka gezilmesi gereken yerleri arasında yer alıyor. Denizli Valiliği ve Dodurga Belediyesi tarafından yapılan çalışmalarla Keloğlan Mağarası turizme kazandırılmış.

 

 

Neden Keloğlan Mağarası?
Halk arasında anlatılan hikayeye göre Yörede yaşayan (Dodurgalarda) kel ve köse Himmet adında bir çoban Dodurgalar Mahallesi’ne 6 km batısındaki Mallı Dağ’ın doğu yamaçlarda köyünün koyunlarını otlatırken yağmura yakalanır. O esnada sığınacak yer ararken mağaranın girişini bulur. Bir müddet yağmurdan korunmak amaçlı girişinde bekler. Merak eder derinliklere doğru ilerler çıkışını bulamaz. Otlatmış olduğu koyunlar köyüne döner. Kendisi dönmeyince ailesi merak eder, aramaya çıkarlar. İlk gün bulamazlar. Olaydan bir hafta sonra başka bir çoban Himmet’in sesini duyar. Ailesine haber verir. Ailesi gelir bakar kel ve köse çobandan saç ve sakal çıktığını görür ve efsanesi ile ünlenir.

Mağaradaki sarkıt ve dikit örneklerinde eser element analizi sonuçlarından; damlayarak sarkıt oluşumuna neden olan suların önemli miktarda çinko içerdiği belirlenmiştir. Dodurgalar Keloğlan Mağarası, Denizli’ye 60 km mesafedeki Acıpayam ilçesinin 18 km doğusundaki Dodurgalar Mahallesi’nin 6 km batısındaki Mallı Dağı’nın Doğu yamacında yer alır. Toplam uzunluğu 145 m olup, yatay olarak gelişmiş geçit konumlu fosil bir mağaradır. 

İçinde bol miktarda sarkıt, dikit, sütun, makarna sarkıtının oluşu bu mağarayı adeta Damlataş Ormanı’na döndürmüştür. Bu nedenle Turizm amaçlı kullanıma çok uygun bir yerdir. 2003 yılında turizme kazandırılmış olup, sosyal imkânlar mevcuttur.

On milyon yılda su damlacıklarının yaratıcılığı ile oluştuğu tahmin edilen bu mağaranın tabii güzelliği bilinmektedir.Mağaranın ilgi çeken bir girişinin olduğunu söylemek gerekir. Buraya bir yarasa kolonisi kurmuşlar. Yarasalara rahatsızlık vermeden içeriye giriyorsunuz. Parkur geniş ve aydınlatılmış. Ayrıca kameralar tarafından da izlenmekte. 

Ulaşımında kolaylaştırılması, mağara ziyaretçi sayısını arttırmıştır. Bölgede kazı çalışmalarında yapılan hayvan iskeletleri de burada sergileniyor. Birbirinden farklı hayvan iskeletlerinin kemiklerini mağara içerisinde görebilirsiniz. Mağara, denizden yaklaşık olarak 1200 metre kadar yükseklikte yer alıyor. Mağaranın gezi parkuru düzenlenmiştir. 145 metre kadar bir gezi parkuruna sahiptir. Bu parkur boyunca çeşitli sarkıtlar ve hayvan iskeletleri görmeniz, damlataşlarıyla karşılaşmanız mümkündür.

Mağaranın içerisi sıcak ve birazda nemlidir. Girintili ve çıkıntılı bir yapıya sahiptir. Çatlaklar içerisinde birçok sarkıt ve dikit meydana çıkmış. 

Keloğlan Mağarası Giriş Ücreti: 5 TL


Keloğlan Mağarası Nerede, Nasıl Gidilir?
Denizli otobüs terminalinden minibüsler Dodurga kasabasına kalkıyorlar. Bu minibüslerle Dodurga yolundaki mağaraya ulaşmak mümkündür. Mağara İzmir Denizli Antalya karayolu üzerinde. Şahsi arabasıyla ulaşmak isteyenler bu karayolunu izlemeleri yeterlidir.

Keloğlan Mağarası, Tokat’ta yer alan Ballıca Mağarası’na benzemektedir. Eğer Tokat’a da yolunuz düşerse Ballıca Mağarası’nı görmeden dönmeyin derim…