MESAFELİ SÖZLEŞMELER
AV. MESUT KAVAK
28 Ocak 2015 Çarşamba 16:13
Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği
Hızla gelişen teknolojiden ve e-ticaretten önemli bir pay alan turizm sektörü, birkaç yıldır hızla büyüyen internet üzerinden konaklama, tur, paket tur gibi hizmet satışlarının Mesafeli Sözleşmelere Dair Yönetmeliğe tabi olup olmadığını tartışıyordu.2011 yılında yürürlüğe giren Yönetmeliğin 2. Maddesi her ne kadar belirli tarih yada zaman aralığı içerisinde hizmet verme yükümlülüğü taşıyan seyahat hizmetlerinde bu yönetmelik hükümlerinin uygulanamayacağını düzenlemiş olsa da dönemin Sanayi ve Ticaret Bakanlığı birçok seyahat acentasına bu konuda inceleme başlattı ve neticesinde idari para cezaları düzenledi.Sadece turizm sektörünün değil e-ticaret yapan tüm sektörlerden gelen talepler T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nı harekete geçirdi ve yeni Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği 27/11/2014 tarih ve 29188 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı.
Yeni Yönetmeliği turizm sektörü özelinde incelediğimde yaptığım tespitler şu şekilde:
PAKET TURLARDA, MESAFELİ SÖZLEŞMELER YÖNETMELİĞİ UYGULANMAYACAK.
Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği’nin kapsamını belirleyen 2. Maddesinin (f) bendinde, paket turların bu yönetmeliğe tabi olmadığı açıkça düzenlenerek kapsam dışı bırakılmıştır.Tüketicilere geniş haklar tanıyan Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği’nde paket turların kapsam dışı bırakılması, kötü niyetli tüketiciler tarafından satın alınan ve daha sonra cayma hakkı kullanılan paket turlardaki acenta mağduriyetlerini de sona erdirecek gibi görünüyor.
GÜNÜBİRLİK TURLAR VE KONAKLAMA SATIŞI MESAFELİ SÖZLEŞMELERE TABİ OLACAK.
Yeni Yönetmelik, birden çok hizmetin bir arada sağlandığı paket turları istisna tutmuş olsada seyahat acentelrinin satmış olduğu günübirlik turlarda ve konaklamalarda Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği uygulanacaktır.Bu da acentaların internet üzerinden yaptığı günübirlik tur ve satışlarında daha özenli davranmalarını gerektirmektedir. Yeni Yönetmeliğin getirdiği yükümlülüklere kısaca değinecek olursak;
Satıcı yada sağlayıcının isim, iletişim vb. bilgileri, mal veya hizmetin temel nitelikleri, tüm vergiler dahil olmak üzere mal veya hizmetin satış bedeli, ödemeye ilişkin bilgiler, cayma hakkının kullanılmasının şartları gibi bazı hususlarda ön bilgilendirme yapmak ve bilgilendirmeyi de yine elektronik ortamda tüketiciye teyit ettirmek zorundadır. Ayrıca Yönetmelik ön bilgilendirmenin yapıldığının ispatını da satıcıya yani acenteye yüklemektedir. Dikkat çeken en önemli istisna ise belirli bir tarihte yada dönemde yapılması gereken konaklama hizmetlerinde cayma hakkının kullanılamayacağının düzenlenmiş olmasıdır. Buna ilişkin detayları sonraki yazılarımda paylaşacağım.
DEVRE TATİL, DEVRE MÜLK SATIŞLARI VE YOLCU TAŞIMA HİZMETLERİ DE YÖNETMELİĞE TABİ OLMAYACAK.
Son yıllarda birçok seyahat acentasının devre tatil satmaya başladığını, bunun sektörün yararına mı zararına mı olduğu tartışıla dursun yeni yönetmelikle birlikte devre tatil yada devre mülk satışı da mesafeli sözleşmelere tabi olmayacak.Ayrıca yolcu taşıma hizmetleri de Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği kapsamı dışında bırakıldı.Kısacası paket turlar istisna tutulmuş olsada seyahat acentalarının yaptıkları satışların, Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği kapsamında ele alınacağı ve bu yönetmeliğin belirlediği yükümlülükleri yerine getirmeyenlere idari para cezası düzenleneceği de ortadadır.Unutmadan söyleyelim, Yönetmelik Resmi Gazete’de yayınlanmış olsada 27/02/2015 tarihinde yürürlüğe girecektir.Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği’ndeki cayma hakkını da ayrıca başka bir yazımda ele alacağım.
Tüm sektöre kolaylıklar.
Av. Mesut KAVAK
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.