22 Kasım 2024
  • İzmir21°C
  • İstanbul19°C
  • Antalya25°C
  • Ankara18°C

MÜDÜRLERİN İŞ GÜVENCELERİ YOK

KONUK YAZAR

17 Haziran 2016 Cuma 03:00

Yeri gelince çalışanını kapıya koyan MÜDÜR'lerin iş güvencesinin yok olması biraz tuhaf ama gerçek. Gerçi kimin var ki? Her şeyin üç kağıdını bulmakta üstüne olmayan bir ülkeyiz biz ne de olsa. İş Kanunu işveren vekilini tarif ederken sınır koymuyor. Hukuki sorumlulukta ustabaşı bile işveren vekili sayılıyor. İş güvencesinde ise imza yetkisi aranıyor. Şirketin tümünü yöneten ve işe alıp çıkarma yetkisi olanlar işe geri dönüş davası açamıyor.

Yasalarımız çalışanlara çeşitli iş güvenceleri sağlıyor. Kıdem tazminatı, işsizlik maaşı ve en önemlisi işe iade imkanı. Altı aydan fazla çalışan ve işyerinde 30'dan fazla personel olması durumunda işten çıkartılanlar dava açarak işe iade ediliyor veya en az dört brüt maaş tazminat kazanıyor. Burada iki şart görünse de bir üçüncü şart daha var. O da belli yetkilerle donatılmış yönetici olmamak. Yasalar işyerlerindeki yöneticileri farklı statülerde tarif ediyor. İşveren vekili olarak çeşitli hukuki sorumluluklar üstlenen yöneticiler için bir sınır yok. Yani bir şirkette işveren adına hareket eden ve iş yerinin yönetiminde yer alan kimseler işveren vekili olarak tanımlanıyor. Buradaki tanım geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Yani işveren vekili olarak genel müdür de bu tanıma girerken bir ustabaşı da vekil sayılıyor. Bu anlam da hukuki sorumlulukları olan işven vekillerinin iş güvencesi bulunuyor.

Yani işten çıkartıldıklarında işe iade hakları var. Bu kişilerin eylem ve işlemlerinden patron da sorumlu oluyor. Ama şirketin bütününü yöneten müdürler ile işçiyi işe alma ve işten çıkarma yetkisi bulunan aynı zaman da işyerinin bütününü yöneten işveren vekilleri için uygulama farklı oluyor. Diğer bir deyişle, bu tür imza yetkisine sahip yöneticiler ve müdürler iş güvencesinden yararlanamıyor ve çıkartıldıklarında işe iade davası açamıyor. Burada görev tanımları önem kazanıyor. Yani genel müdür olmasına rağmen işletmenin bütününü yönetme yetkisi bulunmuyorsa o zaman iş güvencesinden yararlanabiliyor. Ya da bir insan kaynakları müdürünün işe alma ve işten çıkartmaya yetkisi yoksa, o da yararlanıyor. Ya da bu insan kaynakları müdürünün işten çıkartma ya da alma yetkisi olmasına rağmen işyerinin bütününü yönetme durumu yoksa yine yararlanabiliyor. Şirket idarecilerine verilen sıfatlardan çok, yaptıkları iş ve yetkileri önem kazanıyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.