29 Mart 2024
  • İzmir14°C
  • İstanbul14°C
  • Antalya11°C
  • Ankara11°C

SONBAHAR YANİ SARI YAZ

BORA ÖZGEN

10 Eylül 2020 Perşembe 15:09

Yaz bitti, okulların açılmasıyla telaş başladı. Kış ayına gelmemize son sapaktayız. Yaz, festivaller, deniz, kumsal, tekne turları, eğlence, tatil, kalabalık, trafik demek. Oysaki deniz için en güzel mevsim Eylül, kültür turları için ve fotoğraf severler için ise ayrı bir mevsim.

 

Güneş batarken sarı ile kırmızı arasında gökyüzünde harika bir renk cümbüşü oluşuyor. Güneş sanki batmak istemiyor da geceye direniyor gibi tüm gücünü enerjisini Ege için harcıyor. Hem sessiz sakin, hem sıcak daha az, hem deniz çarşaf gibi, hem de sizi akşamüstü bekleyen gökyüzünde renk cümbüşü var. Bazıları için ise, kalabalıklardan uzak, tenha bir plajda, şezlong kavgası yapmadan güneşlenme ve çarşaf gibi denize girmenin vakti.

Sarı yaz Eylül ortasında başlar, Ekim sonuna kadar devam eder. Gündüzleri hâlâ şortla ve tişörtle gezebilirsiniz. Deniz tam anlamıyla çarşaf gibidir. Akşamları bunaltıcı sıcaklar olmadığından rahatça uyursunuz. Deniz tatiline doydum şimdi seyahat etmek, yeni yerler görmek, yeni şehirler tanımak istiyorum diyenler için de Eylül ideal bir mevsimdir. Tarihin, doğanın ve lezzetin tadı çıkacak bir mevsimdir Eylül. Sarı yaz Datça’da yoğun kalabalığın kalmadığı, huzurun kol gezdiği bir mevsimdir.

Bende bir Datça sevdalısı olarak bölgede ayak basmadık yer bırakmıyorum. Tarihi Kültürel yerleri gezip içime sindiriyorum. Bu yaz ise Datça ve Knidos’u gezdim.

Tabi ki yalnız değildim çok şanslıydım. 2012 yılından beri Knidos’taki kazı ve araştırma çalışmalarını Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ve Selçuk Üniversitesi adına yürüten Prof. Dr. Ertekin M. Doksanaltı ve ekibiyle gezdim. Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Bingöl, Prof. Dr. Ertekin M. Doksanaltı ve ekibi ile Knidos Antik Kenti’nde bulunan turnikelerden geçtikten sonra, Knidos Kazı Başkanı Prof. Dr. Ertekin Doksanaltı, Antik Çağ'ın önemli ticaret, sanat, kültür, din ve sağlık merkezlerinden biri olan Knidos Antik Kenti'ni anlattı.

Knidos Antik Kenti, Muğla İli, Datça İlçesi, Reşadiye Yarımadası’nın en uç kısmında Ege ve Akdeniz'in birleştiği noktada “Tekir Burnu” üzerinde yer alıyor. Knidos Datça Merkezi’ne 38 km uzaklıkta olup, kendi arabalarınızla veya Palamutbükü minibüsleri ile gidip dönebilirsiniz. Marmaris’ten gelişte Datça’ya 2 km kala sağ yol ayrımında MM Migros gözükecek. Sağ tarafa dönüp, ilerlediğinizde Kahverengi Knidos tabelaları size Knidos yönünü gösterecektir.

Karaköy, Mesudiye, Palamutbükü ve Knidos istikametine giden yol ile ilerleyin. Sizin Knidos’a ulaşmanız için gerekli tabelalar bulunuyor. Yazıköy’ü geçerken Akdeniz mimarisindeki taş evlerden ve daracık sokaklardan geçiyorsunuz. Taş evlerin önünde bulunan yaşlı teyzelerin badem kırdığına şahitlik ediyoruz. Yazı köyden 7-8 km kadar sonra Knidos geliyoruz.

Denizinin temizliği, badem çiçekleri, koylarının ve büklerinin güzelliğiyle ünlü Datça, Ege ile Akdeniz‘in tam da birleştiği bir noktada yer alıyor. Tekir Burnu olarak adlandırılan yarımadanın ucunda yer alan Knidos Antik Kenti ise, Datça’ya yolu düşenlerin görmesi gereken önemli antik yerlerden biri. Diğer Müze ve Ören yerleri ihale ile özel sektöre verilirken burası DÖSİMM tarafından işletiliyor. Müze saatinin uzatılması için alınan izin sayesinde akşam saatlerinde turnikelerden geçilip, güneşin batışı seyrediliyor. Minibüsle gelen ziyaretçiler pratik sandalye ve masalarıyla güneşe doğru oturup, yanlarında getirmiş oldukları içecek ve yiyeceklerle o güzel manzara eşliğinde günü bitiriyorlar. Resim çekiyorlar, dostane muhabbetlerle güneşi uğurluyorlar. Knidos Antik Kenti’ne güneşin batışı için gelenleri içeride kalış süreleri dolunca bir kaç düdük sesiyle güvenlik uyarıyor ve kapanış veriyor.

Knidos Kazı Başkanı Prof. Dr. Ertekin Doksanaltı’dan Kazılar hakkında bilgi alırken burada mesai nasıl işliyor diye sorduğumda ise, tebessüm etti ve anlatayım dedi.

“Kazı işi gönül işidir sevmeden yapamazsınız. Bu iş maddiyattan uzak maneviyat ve sevgi işidir” dedi.
Aralarında bir sevgi bağı oluşmuş. Hocam mesai kaçta başlıyor diye sorduğumda ise, “Sabah 05:00-05:30 arasında kazı alanında oluruz. Öğle üzeri 14:00 gibi biter” dedi ve ekledi...

“Sabah 5'de kalkarız kazı alanına 05:30’da geçeriz. Saat 09:00 gibi kahvaltı yaparız. Tekrar kazı alanına geçeriz.

Öğle yemeği için 12:00’de yemeğe geçeriz. Yemek sonrası kazı alana tekrar geçip, çalışıp saat 14:00'de kazı alan çalışmalarını bitiririz.”

PEKİ YA SONRA;
“Kazı çalışmalarında çıkan eserler yıkanır.”

YANİ MESAİ DEVAM EDİYOR
“Yıkanan eserler buluntular kurumak üzere güvenli bir alana dizilir. Saat muhtemelen 17:00 gibi olur. O eserler poşetlere konur ve koruma altına alınır.”

MESAİ BİTTİ Mİ?
“Yokkk çünkü mesai de gönül işi burada mesai yok. Gönül işi var. Severseniz yaparsınız sevmezseniz gidersiniz. Biz göndermeyiz kendiniz gidersiniz uyum içinde olan çalışır” dedi.

Knidos Kazı Başkanı Prof. Dr. Ertekin Doksanaltı ve İbrahim Karaoğlan hocamız ile birlikte olan genç nesil arkadaşların azimli çalışmaları, sevgisi ve birbirine olan gönül bağı ile çalışmaları alkışı hak ediyor.

Eylül ayında sakin, huzurlu bir havada doğanın keyfine varırsınız. Dağlarda yürümenin, fotoğraf peşinde koşmanın, antik kentlerde dolaşmanın ve birçok canlının yer değiştirme telaşına tanık olmanın en güzel zamanlarındayız… 

Datça’ya Knidos Antik Kenti’ne gidin seveceksiniz…
 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.