29 Mart 2024
  • İzmir14°C
  • İstanbul14°C
  • Antalya11°C
  • Ankara11°C

TURİZMDE RÜZGÂR YÖN DEĞİŞTİRİYOR

BORA ÖZGEN

25 Eylül 2022 Pazar 15:06

Dünyada yaşanan korona virüs salgını nedeniyle son 2 yıldır turizm sektörü sıkıntılı günler geçirdi. Yaz aylarında kendini toparlayan turizmciler kış turizmi için kolları sıvadı. Yaz ayını atlatıp sonbahara geldiğimizde kış turizmine hazırlanan turizmciler hazırlıklara başladı. 

Türkiye, coğrafi konum ve muhteşem doğası ile turizm açısında oldukça zengin bir ülke. Her ne kadar yaz aylarında deniz ve kumsal tatili ön plana çıksa da alternatif turizm çeşitlerinde ülkemiz de oldukça popülerdir. 

Her mevsimin cennet olduğu ülkemizin ayrı bir güzelliği var. Türkiye doğusundan batısına her bölgesinde dört mevsim sunduğu güzelliklerle dikkat çekiyor. Mevsimleri zamanında yaşayarak, şehrin turizm potansiyellerini artırarak, 12 aya yayma isteği ve çabamız her zaman devam ediyor. Bu istek doğrultusunda Türkiye, turizmde potansiyelini kullandığı takdirde istenilen hedefler tutulacaktır.

Dünyada gündem çok hızlı değişirken, Rusya Ukrayna ve Avrupalı turist üçgeninde önemli değişimler oluyor.

Rusya'nın Avrupa'ya uyguladığı doğalgaz ambargosu nedeniyle pek çok Avrupa ülkesi, doğalgaz zamları ve kesintileri ile karşı karşıya kalma korkusuyla Türkiye’de tatil yapma isteği doğdu. 

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaşın ardından birçok Avrupa ülkesi Rusya'ya karşı yaptırım kararı aldı. Bunun üzerine Rusya da kendisine yaptırım uygulayan Avrupa ülkelerine karşı tepki göstermek amacıyla çareyi doğalgaz akışını durdurmakta buldu. 

Alınan bu karardan sonra Avrupa'da birçok ülke doğalgaz ücretlerine çok ciddi zamlar yaparak kısmi kesintilere gitmeye başladı. 

Kış aylarında bu kesintilerin fazla olacağı endişesini duyan birçok Avrupalı vatandaş ise kışı rahat geçirmek için Türkiye'ye gelmeye karar verdi. 

Çok sayıda Avrupalı, Türkiye'de bulunan otellere ve evlere kış aylarında kalmak için rezervasyon yaptırmaya başladı. Ülkemizde otellerimiz, uygun insan gücü, dolar ve döviz bazında uygun fiyatlarımızla turizm tercih sebebi oluyor. Çünkü artık Avrupa'da yaşamak Antalya'da tatil yapmaktan daha pahalı hale geldi. 

Bu nedenle başta doğal gaz olmak üzere yaşam maliyetleri nedeniyle Avrupa'daki emeklilerin bu kış Türkiye'yi daha çok tercih etmesi bekleniyor. Özellikle de emekliler, yaşlı ve sağlık problemleri olması nedeniyle SPA merkezlerine odaklanmış durumda.

SEFERBERLİKTEN KAÇAN RUSLAR GELİYOR
Avrupalı turist donmaktan korktuğu için gelirken, Ruslarda seferberlikten kaçarak gelmeye başladı. Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle kısmi seferberlik ilan eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türk Turizmcinin yüzünü güldürüyor. 

Rus turist ülkesini terk edip Antalya’yı tercih ederek savaşa girme ihtimalinden kaçıyor. Kısmi seferberlik ilanının ardından başka ülkelere gitmek isteyen Rusların en çok tercih ettiği yerlerden biri Türkiye’nin turizm cenneti Antalya oluyor. 

Antalya'da ikamet eden Rus vatandaşları yakınlarına destek olarak yanlarına alırken tanıdıklarına da kucak açıyor. Avrupalı turist dolar ve döviz bazında uygun fiyatlarımız sayesinde ülkelerinde harcadıkları paranın çok altında olması sebebiyle tercih ederken, Rus turist ise seferberlikten kaçmak için tercih sebebi oluyor. Turizmde rüzgâr yön değiştiriyor.
 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.